dimecres, 13 d’abril del 2011

Des dels ulls dels joves d’Israel i Palestina, el futur del país i del conflicte

Escrit per: Aleix Roig i David Parreño Mont

Un dels nois jueus del documental.
Els nois que apareixen en el documental (vegeu-lo al YouTube) ja tenen unes idees i pensaments molt radicals, com per exemple, un noi palestí que deia que s’havien d’exterminar a tots els jueus, fins el punt que no en quedés cap.

Aquest, és un conflicte que sembla interminable, i durant la setmana del documental hi han hagut accions militars. Una part del conflicte ve de que els nacionalistes israelites van aixecar assentaments als Territoris Palestins. Actualment, l’exèrcit israelià protegeix cada un d'aquests assentaments.

El punt àlgid del documental arriba quan un noi palestí conversa per telèfon amb uns germans israelites i organitzen una trobada a Palestina.

Finalment, es troben; el més trist d’això, és que els separen 15 minuts en cotxe, tallats per controls policíacs.

Darrerament, els nois acaben dialogant mentre berenen i beuen un suc de taronja. Un dels moments més emotius arriba quan els nois palestins i israelites donen les seves opinions dels conflictes, on un noi diu, segons nosaltres, la millor frase del documental «No m'agrada la violència».

Haurem d’esperar, encara, una altra generació perquè la שלום, o السلام, es faci realitat.

Quin és el perquè del conflicte?
El Sr. Eudald Vilas ens ha presentat la historia de la Terra d’Israel des de l’Edat Antiga quan la Vall del Jordà era l’artèria principal. La aparició d’un territori polític palestí es remunta a l’Imperi Romà. Aquesta zona va estar primerament conquerida per l’Imperi Musulmà durant l’hègira i posteriorment pels croats i per l’Imperi Otomà.
El Sr. Eudald Vilas ens ha explicat des la història de la Terra d'Israel des dels seus inicis.
La Terra Promesa va rebre l’impacte de l’arribada de molts jueus que fugien de l’holocaust, idea que es va estendre i va provocar que molts jueus d’arreu del món tornessin a Terra Santa, així neix el sionisme.

El 22 de juliol de 1946 es produeix el desencadenant del conflicte, quan un terrorista ataca un edifici del Regne Unit, cosa que fa que aquest país deixi Israel i l’ONU, llavors, decideix partir el territori.

La Lliga Àrab el maig de 1948 intenta envair Israel, però el primer que havia fet Israel era un exèrcit i un servi d’Intel·ligència, el Mossad, i expulsen els àrabs.

Cisjordània i la Franja marítima de Gaza són els dos territoris palestins que actualment encara s’hi produeixen els conflictes més aferrissats. Fins el 1995, Israel controla el Sinaí amb el suport dels EUA.

El Sr. Eudald destaca que no només es tracta d’un conflicte religiós, sinó que també hi ha interessos econòmics i polítics al darrere, com gairebé tot.

Khaled Mashal, actual cap de Hamàs
Actualment, a la zona de Cisjordània governa l’Autoritat Nacional Palestina amb Abu Mazen, que anteriorment havia sigut terrorista. En canvi el que controla la Franja de Gaza és un terrorista segons els governs occidentals amb l’integrista musulmà Hamàs al capdavant que està finançat principalment per l’Iran i al-Qaida.

Ha acabant etzibant que Israel oficialment no té la bomba atòmica, però sí la té. I ha recordat que encara que no la tingués, Israel està aliat amb els EUA, que sí que la tenen.

Podeu trobar més informació i arxius a la Biblioteca en línia de la Universitat de Colorado. Al nostre perfil de Flickr podeu trobar un àlbum amb un recull de les fotografies d'aquesta conferència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
  • Visites